speksteenkachels on the dot
werking speksteenkachels

Meer dan 24 uur aangename

warmte na amper 2 uur stoken!


De werking van speksteenkachels en finovens

van Linnatuli hebben dit gemeen.

 

Doormiddel van kanalen(met tegenstroom) wordt de volledige massa van de kachel opgewarmd en geeft dan de warmte geleidelijk af aan de ruimte.

 

 Het gewicht(=opslag capaciteit) is in verhouding met de oppervlakte en isolatie van de te verwarmen ruimte.

 

Bij onze Finse speksteenkachels en Linnatuli finovens kunnen de modellen aangepast worden zodat ze aan de noden van uw woning voldoen.

 

 Voor speksteenkachels is er tussen de verschillende merken wel wat verschil in de werking en rendement, wij leggen u als MERKONAFHANKELIJKE ADVISEUR leggen we graag de onderlinge verschillen uit...


 

Werking speksteenkachels  en finovens :

CONCREET:


Met een speksteenkachel kun je op uiterst efficiënte manier stoken. Niet alleen omdat de stenen waaruit de kachel is opgebouwd de warmte goed opnemen maar ook omdat de warmte van de hete rookgassen gerecupereerd wordt.

Een speksteenkachel werkt volgens het tegenstroomprincipe. Dat wil zeggen dat de hete rookgassen niet onmiddellijk in de schoorsteen verdwijnen maar eerst door een systeem van kanalen door de kachel worden geleid. Tijdens dit traject geven de rookgassen hun warmte af aan de spekstenen.

Alle warmte wordt op deze manier goed benut waardoor je met slechts weinig hout flink wat warmte kunt genereren.


Dit alle maakt de hoge rendement cijfers, de lage fijnstof uitstoot en het laag houtverbruik of pelletverbruik want in speksteenkachels kunnen beide in hetzelfde toestel gebruikt worden.


Verbruik: 35% stookhout van wat een degelijke houtkachel gemiddeld verbruikt =

                 3 à 4m³ t.o.v. 10m³.

werking speksteenkachel
stoken in speksteenkachel
pellets in speksteenkachel

 

Deel met je vrienden:

speksteenkachel modern
 speksteen mijn

Manager Nunnauuni speksteen mijn aan het woord:


“Het is een prachtige uitdaging om aan de slag te zijn in de bekende groeve van NunnaUuni, met zijn unieke Mammutti-speksteen. Ik werk nu meer dan negen jaar in de mijn en ben verantwoordelijk voor alle beslissingen die nodig zijn om de mijn operationeel te houden. We hebben ons machinepark geredesigned en op maat van onze behoeften laten maken. De ontginning van de mijn, gebeurt na intense studie van de speksteenlagen. Dankzij onze rationele aanpak slagen we er nog jaren in de beste speksteen te ontginnen.”


Ik sta op perfectie in mijn job, omdat ik weet dat dat het beste product oplevert voor onze klanten. Bij alles wat ik en mijn collega’s doen, staat de klant centraal. Daarin zijn we heel professioneel. De absolute ruggengraat van onze job in de mijn, is de juiste selectie maken van de blokken speksteen en die feilloos naar de productielijn brengen. In de mijn zelf classificeren wij de stukken speksteen en bepalen wij waar ze het best tot hun recht komen in de opbouw van een NunnaUuni-speksteenkachel. We kiezen de verschillende soorten speksteen om er zeker van te zijn dat ze de hoge temperaturen in de vuurhaard kunnen weerstaan.


Elk stuk speksteen krijgt een eigen identificatienummer zodat we er zeker van zijn dat het juist gebruikt wordt. Op regelmatige basis voeren we tests uit om de kwaliteit op het hoogste niveau te houden. Het volledige team krijgt regelmatig opleidingen om dezelfde reden. Het spreekt vanzelf dat ik erg trots ben met de inspanningen van mijn team en de producten die we afleveren. We zetten een lange traditie voort terwijl we werken aan de energie van de toekomst, met het grootste respect voor onze omgeving.

speksteenkachels opslag capaciteit

Werking van speksteenkachels=

Batterij van speksteen: Speksteenkachels stook je 2u30 per dag en uw kan genieten van 24u gezellige strallingswarmte...


Finse speksteen heeft de beste warmte opslag capaciteit.

Speksteenkachels zijn de meest ecologisch houtkachels door de werking op hoge temperaturen...

                Finse speksteenkachels

                enkele troeven:

1/   Kostenbesparend :

 

De fossiele brandstoffen en elektriciteit worden steeds duurder, dit overtuigt steeds meer mensen om over te schakelen op alternatieve energiebronnen zoals biomassa. Hout is een CO2-neutrale hernieuwbare biobrandstof. Het extreem hoge verbrandingsrendement van een speksteenkachel zorgt ervoor dat je tot 60% minder hout verbruikt dan in een klassieke houtkachel. De prijzen van de speksteenkachels zelf zijn door verbeterde productie processen gedaald, wat u terug verdien tijd verlaagt.

 

 2/  Duurzaam :

 

Als je je massieve speksteenkachel gebruikt zoals de voorschriften bepalen, gaat die meer dan een leven lang mee. Tot meer dan 100 jaar. Hoe snel u de aankoop van de speksteenkachel terugverdient, hangt af van de functie (hoofd- of bijverwarming), de warmtekracht van de kachel (in kWh) en de frequentie van het gebruik en de werking. Wij geven je op basis van jouw gegevens een meer nauwkeurige benadering van de terugverdientijd.

 

 

3/ Hoge rendement :

 

Speksteenkachels halen een toprendement van 80 tot 95% omdat ze zowat al het hout in energie omzetten en de warmte opslaan in de spekstenen wanden, die deze nog lang verspreiden. Vergelijk dat maar eens met het rendement van een open haard (10%) of een traditionele houtkachel (40 tot 60%). Bovendien voelt de stralingswarmte van een speksteenkachel warmer aan en is langer voelbaar in de leefruimte dan convectiewarmte van radiatoren, waardoor de kachels even goed scoren als de beste hoogrendement cv-ketels.4/   Milieuvriendelijk  :


Zowel de brandstof als het materiaal waaruit een speksteenkachel is gebouwd zijn 100% natuurlijk en worden op een milieuvriendelijke manier ontgint en gebruikt. Uit een minimale hoeveelheid hout haal je met speksteen een maximale hoeveelheid warmte.

Hout is een hernieuwbare en CO2-neutrale brandstof en draagt dus niet bij tot het broeikaseffect. Met een NunnaUuni verklein je je ecologische voetafdruk. Essentieel om ecologisch verantwoord hout te verbranden is een adequate naverbranding van de gassen. Speksteenkachel verminderen de uitstoot van fijn stof tot een achtste van traditionele houtverbranding.

Finse speksteen is de hoogste kwaliteit die met een minimum aan energie te winnen is. Mammutti speksteen bestaat voor de helft uit het zachte talk en is makkelijk en energiezuinig te bewerken. Ook het montage- en isolatiemateriaal zijn natuurlijk en recycleerbaar. Wij hebben uitterraard ook alle DOPs en certificaten voorhanden om alles te staven.


5/  Comfortabel  :


Stoken in een speksteenkachel duurt maar twee uur, om tot twee dagen te genieten van aangename een gelijkmatige stralingswarmte. 'S morgens is het nog aangeaan warm, als men s'avonds stookt, geen andere kachel kan dit...

Als dat niet comfortabel is.


6/ Onderhoudsvriendelijk :


In vergelijking met traditionele houtkachels vragen speksteenkachels veel minder onderhoud. Het hout brandt op een zeer hoge temperatuur (1000 tot 1200°C)  en geeft zo een absoluut minimum aan fijn stof, roet en as. Ook het venster blijft zuiver en blijft transparant. De meeste speksteenkachel modellen hebben ook reeds dubbel glas.


7/  Gezonde stralingswarmte :


Een speksteenkachel geeft heerlijke infrarode stralingswarmte af. Geen luchtcirculatie zoals andere kachels. Vergelijk de warmte van een speksteenhaard met de relaxerende en gezonde warmte van infraroodcabines. Infrarode stralingswarmte is heilzaam voor het lichaam: zowel sporters als reumaleiders ervaren de therapeutische kracht aan den lijve.

De infrarode warmtegolven van de speksteenkachel worden rechtstreeks naar jou en de voorwerpen rondom jou gestraald. Dit zorgt ervoor dat de warmte slechts in geringe mate naar boven stijgt. (interessant voor hoge ruimtes/vides).

Als de stralingswarmte een muur raakt, neemt de muur een klein deel van de warmte op en weerkaatst de rest. Zo worden de muren een extra warmtebuffer en zorgt een speksteenkachel voor een gelijkmatig verspreide temperatuur in heel de kamer. Doordat een speksteenkachel de lucht niet opwarmt, stijgt en circuleert de warmte niet, maar wordt er wel een natuurlijk binnenhuisklimaat gecreëerd.

Een Finse speksteenkachel van geeft ongeveer 85% stralingswarmte en slechts 15% convectiewarmte af. 

Heeft een ingenieus binnenwerk dat enkel de warmte nodig voor de schoorsteentrek onmiddellijk vrijgeeft. De rest wordt opgeslagen en geleidelijk afgegeven.

Een massieve speksteenkachel heeft geen aparte kanalen voor de opwarming van kamerlucht, enkel gezonde speksteenwarmte wordt uitgestraald.


8/  Veilig :


Je kan je niet verbranden aan de speksteenmantel van de NunnaUuni. Kinderhandjes trekken zich instinctief snel en veilig terug van de warmere oppervlakte. Venster en deurkader worden wel heet: gebruik steeds vuurvaste handschoenen.

Door de volledige verbranding dank zij het gepatenteerde Gouden Vuur rooster, wordt er in de rookkanalen in de speksteenkachel nauwelijks roet of teer afgezet. Zo verkleint het risico op schouwbrand of CO-vergiftiging tot bijna nul.


Werking van de speksteenkachel: Samengevat..


Met een speksteenkachel kun je op uiterst efficiënte manier stoken. Niet alleen omdat de stenen waaruit de kachel is opgebouwd de warmte goed opnemen maar ook omdat de warmte van de hete rookgassen gerecupereerd wordt. Een speksteenkachel werkt volgens het tegenstroomprincipe. Dat wil zeggen dat de hete rookgassen niet onmiddellijk in de schoorsteen verdwijnen maar eerst door een systeem van kanalen door de kachel worden geleid. Tijdens dit traject geven de rookgassen hun warmte af aan de spekstenen. Alle warmte wordt op deze manier goed benut waardoor je met slechts weinig hout flink wat warmte kunt genereren.


werking speksteenkachel

Werking finovens en speksteenkachels in grote lijnen dezelfde toch zijn er verschillen ...


Het voornaamste verschil tussen finovens en speksteenkachels is de bypassklep (zie afbeelding hiernaast).


Omdat deze klep een groot voordeel geeft bij het opstarten van de kachel.

Hebben wij dit syteem ook in speksteenkachels beginnen gebruiken.

Vooral in plaatsingen waar een mindere schouw trek is.