weetjes  speksteenkachels

Gezonde, veilige en duurzame stralingswarmte van speksteenkachels.

 De heerlijke stralingswarmte die een speksteenkachel afgeeft, wordt door vele van onze klanten als onmisbaar omschreven.

Het is een bron van weldadige warmte die helemaal anders aanvoelt dan de traditionele convectiewarmte van de meeste verwarmingssystemen.

 Doordat de lucht niet wordt opgewarmd, zal de warmte noch stijgen noch circuleren en wordt ook een natuurlijk binnenhuisklimaat gecreeërd. De zachte stralingswarmte die de haard afgeeft, voelt veel gezonder aan en is bovendien heel veilig voor kleine handjes. Een speksteenkachel geeft heerlijke infrarode stralingswarmte af. 

Vergelijk de warmte van een speksteenkachel-finoven met de relaxerende en gezonde warmte van de zonnestralen.

 Infrarode stralingswarmte is heilzaam voor het lichaam.

houtverbruik speksteenkachel

Bespaar met speksteenkachels

 

Bespaar tijd en energie met een echte speksteenkachel. Door de stijgende ENERGIE prijzen schakelen steeds meer mensen over op houtverwarming in het algemeen en speksteenkachels in het bijzonder.


Dankzij het hoge rendement van de finse speksteenkachels zal u in vergelijking met klassieke houtkachels tot 60 % minder hout verbruiken.

Dankzij een comfortabele (2,(1/2u/dag)manier van hout stoken, houdt u tevens CONFORT en TIJD over.

Speksteenkachels bieden een ideaal alternatief voor hoge brandstofprijzen, zonder u dient in te boeten aan comfort en warmte... Ook de terug verdien tijd is gehalveerd en u bent niet meer afhankelijk van de grillen van onze politiek...


 

 

milieuvriendelijk stoken

Ecologisch verwarmen met speksteenkachels en/of Finovens


Milieuvriendelijk verwarmen met een speksteenkachel  en Finovens. Ze leveren namelijk een positieve bijdrage aan het leefmilieu. Ze verbranden het hout op een zeer zuivere manier, zodat het broeikaseffect vermindert.

Aangezien hout een hernieuwbare brandstof is, zal uw ecologische voetafdruk ook stukken kleiner worden.

Een zuivere verbranding van een finse speksteenkachel zorgt voor een bijna volledige verbranding van het hout.

Dit heeft tot gevolg dat de speksteenkachel zo goed als geen zwavel- en koolmonoxide produceert. Het bewijs hiervan kan u zelf gemakkelijk controleren: als de speksteenkachel is opgestart ziet u na 15 minuten nog nauwelijks rook uit de schoorsteen ontsnappen. Dat is een goed teken omdat de rook een aanwijzing kan zijn van onverbrand hout. De afwezigheid van rook is een duidelijk bewijs van een complete en zuivere verbranding. Speksteenkachels leveren geen bijdrage tot het broeikaseffect.

Duurzaamheid speksteenkachels:

 

Wist u dat een speksteenkachel ongeveer 100jaar meegaat .... het enige dat u dient te vervangen is de rooster(gemiddeld om de 7 j)

Vergelijk dat maar tegenover andere hout-pellet-gas kachels.

 

 Als je je Finse speksteenkachel gebruikt zoals de voorschriften bepalen, gaat die meer dan een leven lang mee.

Hoe snel u de aankoop van de speksteenkachel terugverdient, hangt af van de functie (hoofd- of bijverwarming), de warmtekracht van de kachel (in kWh) en de frequentie van het gebruik. Speksteenspecialist geeft je op basis van jouw gegevens een meer nauwkeurige benadering van de terugverdientijd.

opslag capaciteit speksteen

 

speksteenkachels

Nunnuuni  ontwikkelde een nieuwe warmteopslagmethode voor de spekstenen mantel die zorgt voor een maximale warmteaccumulatie in een verminderd volume.

De talklagen in de spekstenen aan de binnenzijde geleiden de warmte zeer snel naar de speksteenmantel.

De talklagen in de mantel staan haaks op de geleiding zodat de mantel de opgeslagen warmte langzaam en gelijkmatig afgeeft aan de ruimte.


De beste warmtebatterij is Finse speksteen.

fijnstof bij speksteenkachel

Weetje :

Bij SPEKSTEENSPECIALIST begrijpen we dat mensen die bouwen en verbouwen zich zorgen maken over de uitstoot van fijnstof bij verwarmingsapparaten

dat speksteenkachels

tot 90% MINDER fijnstof uitstoten dan andere types houtkachels? Onlangs werd in het tv programma Factscheckers een test gedaan met inbouw cassetes en voorzetkachels daar zag me uitstoot tussen 130mg/Nm3 en 315mg/Nm3 wel onze speksteenkachels hebben een uitstoot van fijnstof tussen de 13mg/Nm3 en de 40mg/Nm3 Afhankelijk van het model.

 Dit maakt onze speksteenkachels niet alleen ecologischer, maar ook een veilige keuze voor een schonere lucht.

Zullen we straks nog mogen stoken?


"JA" ! 

Oude houtkachels en open haarden, kolenkachel,... zijn vervuilend maar met recente, gekeurde kachels wek je duurzame energie op. De DINplus norm is hierbij een kwaliteitsmeter maar ook de richtlijnen van een nieuw Koninklijk Besluit, brengen klaarheid.


Met een rendement van min 75%  en strenge eisen wat betreft de emissie van fijn stof, is er een duidelijke standaard gesteld. Mocht er dan nog twijfel zijn, het energie prestatie certificaat dat bij massievekachels minstens A+ aangeeft maakt nog ns duidelijk dat massieve speksteenkachels  uitzonderlijk goed scoren, met een rendement tot 92%,

 

Wij kunnen op heden zelfs dmv fijnstoffilter u een speksteenkachel instaleren met O% fijnstof en een rendement van 92% de cijfers spreken toch voor zich...


weetjes -85% fijnstof bij speksteenkachels

Prijs speksteenkachel:


De prijs van een massieve speksteenkachel schommelt tussen 5.000 en 13.000 euro en is afhankelijk van de grootte en de vorm. De kachel kan indien gewenst op maat worden gemaakt en volledig op je wensen worden afgestemd. Massieve kachels worden ter plaatse opgebouwd. Half massieve kachels die bekleed zijn met speksteen zijn goedkoper en al verkrijgbaar vanaf 2000 euro. Ze worden kant-en-klaar geleverd en hoeven dus niet ter plekke volledig opgemetseld te worden. Als je van plan bent om een speksteenkachel aan te schaffen, is het raadzaam om prijzen van verschillende fabrikanten te vergelijken.

Bij ons heeft u alle merken onder een dak.Benieuwd naar een prijs op maat van uw project? Vraag nu vrijblijvend prijzen aan via onze online offerteservice of een bezoek aan de toonzaal.

 

Finovens zijn net als massieve speksteenkachels warmteopslag kachels dwz. +- 2u stoken geeft 24u warmte.

Het volume van de kachel passen we aan aan de te verwarmen opp. en de isolatie.

 Het voordeel van tegelkachels of finovens van Linnatuli is de verschillende mogelijkheden in afwerking, waardoor ze in elk interieur geplaatst kunnen worden. Door en gladde afwerking worden de kachels heel strak perfect voor een modern interieur , voor cottagestijl zal dit meer met tegel,leem of ruwe afwerking zijn. Bovendien heeft u keuze tussen de vele kleuren. Wij helpen u graag verder in uw keuze...

tegelkachel

    Finovens

onderhoud speksteenkachels

Je NunnaUuni-Tulikivi -Wilach-Norsk Kleber speksteenkachel presteert op topniveau als je hem regelmatig onderhoud volgens de instructies in de handleiding.

Het proper maken van de stookruimte, het schoonmaken van het rooster en het leeg maken van de aslade, zijn noodzakelijk voor een optimale werking en lange levensduur. -

Maak de aslade regelmatig leeg – gemiddeld één keer per week. Wacht niet tot die vol is. Zorg ervoor dat er geen gloeiende sintels in de as zitten. -

 Maak het rooster geregeld schoon, liefst voor elke stookbeurt. Een kleine moeite.

- Vervang tijdig het rooster (gemiddeld +-7j)

. Dat kan u zelf doen of door een van onze deskundigen. (vroeger als deze slijtage begint te vertonen) -

Hou de buitenzijde proper.

Met een vochtige schoonmaakdoek en een gewoon schoonmaakmiddel is het onderhoud van natuursteen in een wip gedaan. Roet- en vetvlekken begeven het onder een schoonmaakspray (geschikt voor arduin). Ga hardnekkige vlekken van de ergste soort te lijf met wat waterglas schuurpapier korrel 600.

Wij raden aan om om de 3jaar een onderhoud door speksteenspecialist te laten uitvoeren dan reinigen wij de binnen kanalen van de kachel.

weetje weinig onderhoud aan speksteenkachel

Een NADEEL van een massieve speksteenkachel is,dat als deze voor meer dan 38u niet gestookt is, het ongeveer 1u duurt voor deze weer volop stralingswarmte geeft, de warmte van het raam is er al binnen 15min.

Half massieve kachels zijn minder zwaar en geven dan ook veel sneller terug warmte af, maar maar 1éu na het stoken.


Nog een nadeel van speksteen is de aankoop prijs. Een massieve speksteenkachel is een dure aankoop; maar is met zijn levensduur (+-100j) en heel hoog rendement 86%, onevenaarbaar comfort (3u stoken 24u warmte).

en de hoge energie kosten een investering die u zeer snel zal terug verdienen.


Finoven heeft als nadeel dat deze minder duurzaam zijn dan speksteenen op lagere temperatuur werken waardoor minder geschikt voor minder geissoleerde woningen.

     onderhoud:

NADELEN SPEKSTEENKACHEL

Speksteenkachel


rendement tot 95%

Speksteenkachels halen een toprendement van 80% tot 95% omdat ze zowat al het hout in energie omzetten en de warmte opslaan in de spekstenen wanden, die deze nog lang verspreiden.

Vergelijk dat maar eens met het rendement van een open haard (10%) of een traditionele houtkachel (40 tot 60%).

Bovendien voelt de stralingswarmte van een speksteenkachel warmer aan en is langer voelbaar in de leefruimte dan convectiewarmte van radiatoren, waardoor de kachels even goed scoren als de beste hoogrendement cv-ketels.

speksteenkachel rendement
koken in speksteenkachel
bakken in speksteenkachel

Koken in speksteenkackel- Finoven

 

Een speksteenkachel zonder aparte oven? Ook dan kan je lekker bakken en grillen in de vuurhaard van je speksteenkachel. Gebruik daarvoor de bak- en grillset. Te koop bij ons (webshop), we geven graag tips geeft voor het beste resultaat. Slow cooking is hot.

Een speksteen-bakoven leent zich perfect voor culinaire hoogstandjes en gerechten die lange tijd moeten sudderen. Zet je bereiding ’s morgens in de oven en als je thuiskomt van je werk of dagelijkse bezigheden, staat een smakelijke, dampende stoofschotel voor je klaar. Solo bakovens vind je enkel bij NunnaUuni en halen een temperatuur van 200 tot 250°. Ze lenen zich voor normaal gebak en gerechten die op hogere temperaturen moeten worden gebakken. In de Duo bakoven Nunnauuni en Tulikivi stook je het hout rechtstreeks in de bakoven. Zo krijg je hogere temperaturen en nieuwe mogelijkheden. Een taart? Yummie! Een pizza? Pronto! Brood?...  

veiligheid speksteenkachel

Extreem veilige kachel

 

Je kan je niet verbranden aan de speksteenmantel.

Kinderhandjes trekken zich instinctief snel en veilig terug van de warmere oppervlakte.

Venster en deurkader worden wel heet: gebruik steeds vuurvaste handschoenen. Door de volledige verbranding, wordt er in de rookkanalen in de speksteenkachel nauwelijks roet of teer afgezet. Zo verkleint het risico op schouwbrand of CO-vergiftiging tot bijna nul.

pellets in speksteenkachel

Stoken met pellets in speksteenkachels:


In alle modellen speksteenkachels kunnen pellets gestookt worden. Daarvoor dient een aurum unit (zie film) aangekocht te worden. Dit kan ook nadien en bij oudere modellen.

Speksteenspecialist heeft deze op stock en aan de beste prijs op de markt !

Vraag onze prijs ... Zie ook onze webshop en het filmpje 

hiernaast.speksteenkachel warmte

2u stoken meer dan 24u uur warmte:


Speksteenkachels geven tot 38u

na het stoken warmte af.

Na 24u is het wel aangeraden bij

te stoken zodat de temperatuur in

de ruimte niet te veel schommelt.


De uitzonderlijke kwaliteiten van een massieve speksteenkachel zijn veel te weinig bekend bij het brede publiek.

Volledig ten onrechte, want een speksteenkachel is zowel ecologisch als economisch een heel verstandige keuze.


Het is een traditioneel product dat perfect aansluit bij de energie die we vandaag en morgen nodig hebben: 100% natuurlijk, milieuvriendelijk, CO2-neutraal, kostenbesparend, betrouwbaar, duurzaam, gezond, hoog rendement, comfortabel, veilig, onderhoudsvriendelijk…


Twee uur flink doorstoken met hout (berk, spar, pallethout, wilg,populier,...) of pellets en je geniet tot bijna 2 dagen na van een heerlijke en gezonde stralingswarmte.” speksteenkachels hebben het prachtige design en de karaktervolle uitstraling van een natuurproduct, maar met unieke technische kwaliteiten.


Weetje:

U kan alle houtsoorten en pellets branden in speksteenkachels >>>

speksteenkachel weetjes
pellet speksteenkachel

Samenvatting:


Wat is een speksteenkachel? Een speksteenkachel is een kachel voorzien van speksteen platen, welke in de meeste gevallen grijs van kleur zijn. Oorspronkelijk komt de “speksteen kachel” uit Scandinavië en zijn in dat gedeelte van de wereld nog altijd erg populair. In deze landen wordt het in de winter met gemak -30 graden Celsius en dan is een constante warmte in huis van groot belang. De speksteen platen slaan de warmte uit de verbrandingskamer op en stoten dit geleidelijk over soms wel 24 uur uit, waardoor de gehele dag kan worden genoten van 2 á 4 uur stoken. 

Waarom een speksteenkachel? Ten eerste is een speksteenkachel zéér gebruiksvriendelijker, omdat er afhankelijk van de grootte dagelijks maar 2 á 4 uur gestookt hoeft te worden om de rest van de dag te genieten van de warmte. Ten tweede is door het opslaan van de warmte in de speksteen platen een rendement mogelijk van maar liefst 90% en dit kan zorgen voor een besparing op de energiekosten van minstens 70%. Ten derde is de speksteenkachel goed voor de weerstand en verlaagt de risico op hart- en vaatziekten. Tevens droogt de lucht niet uit en is er minder stofwerveling in de ruimte. Niet te vergeten duurzaamheid, gaat een leven lang mee...

Verschil in speksteenkachels:Er zijn 3 verschillende soorten speksteenkachels, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de massieve(1000kg en meer), semi-masieve 400kg-900kg en verplaatsbare (tot 400kg) . Bij de massieve modellen wordt de speksteen kachel bij de klant opgemetseld en vaak bestaan deze voor 100% uit speksteen platen. Semimasieve of lichte speksteenkachels bestaan uit dubbelle platenmaar worden niet gelijmd. Als er over een verplaatsbare speksteen houtkachel wordt gesproken, dan is het er vaak één die voorzien is van enkele speksteen platen en verder bestaat uit staal.

Speksteenkachel prijzen: Het verschil in de speksteenkachel prijzen zit hem in de grootte en hoe veel kilo speksteen erin verwerkt zit. Bij een massieve speksteenkachel wordt vele malen meer speksteen gebruikt dan bij een verplaatsbare. Vandaar dat een massief model qua prijs ook kan oplopen ts €5000 en €15.000.Geven tot 24u warmte. Vaak worden de verplaatsbare modellen afgewerkt met wat speksteen platen en dan beginnen de speksteenkachel prijzen ongeveer bij €700 echter deze modellen geven enkel maar de look van speksteen niet het rendement en warmte vasthoud voordelen. 1u nastoken warmte. Dan semi masieve speksteenkachels beginnen €2500  en kunnen oplopen tot ongeveer €7.000. Geven tot 12u warmte.


Extra milieubewust stoken. Met een speksteenkachel zorgt u niet alleen voor een sfeervolle warmtebron, maar tevens bent u ook beter bezig voor het milieu dan met andere verbrandingsinstallaties. Waar bij een normale kachel of open haard constant gestookt dient te worden om warmte te verkrijgen, is dit bij een speksteenkachel niet van toepassing. Hierdoor wordt er alleen CO2 uitgestoten op de momenten dat er gestookt wordt en dat zijn er dagelijks maximaal 2 á 4 uur met een speksteenkachel.


Zit er verschil in speksteen?

Speksteen is speksteen,helaas is daar geen onderscheid in gemaakt, de duurzaamheid, warmte vasthoud capaciteit, uiterlijke kenmerken en uiteraard is de hoeveelheid speksteen is van belang in hoeverre het de warmte goed vast kan houden.

Finse speksteen heeft hierin de beste cijfers.


Hoe lang houdt speksteen de warmte vast?

Hoe meer speksteen, des te langer de warmte vastgehouden wordt. Met een semi massieve speksteenkachel kan de warmte gemiddeld  tot 12 uur vastgehouden worden. Een massieve 24uur. en verplaatsbare tot max 6u


Is een speksteenkachel het beste?

Dit ligt aan jouw situatie. Wij hebben alle merken en zorgen ervoor dat u de beste kachel heeft voor uw ruimte en noden.
outrr planha 80

PLANCHA 100cm of 80cm

Life is better

out there...

vuurschaal plancha

OUTR NOW FOR SALE IN SPEKSTEENSPECIALIST

OUTR biedt je een gamma OUTDOOR producten aan die samen buiten zijn en koken nog fijner maken. OUTR is genieten van vuur, het buitenleven én lekker eten. Een beleving om te delen, samen met het gezin, familie en vrienden. Elk moment van de dag, het hele jaar door.

Een traditionele houtskoolbarbecue voor de liefhebbers van eenvoud, een Kamado voor de gepassioneerde grillmasters, een Plancha voor wie van showcooking houdt of een houtgestookte oven voor de pizzalovers. Kortom, fun-loving producten voor de buitenkookliefhebber om te kunnen genieten van la dolce vita.

VERGELIJK DE VERSCHILLENDE MERKEN SPEKSTEENKACHELS:


Speksteenkachels van NunnaUuni hebben de hoogste warmteopslag per kg speksteen.

Een warmteopslagkachel is een efficiënte en economische manier om je huis te verwarmen. De speksteenkachels van NunnaUuni hebben een opslagcapaciteit van meer dan 50% hoger dan de meeste opslagkachels met vergelijkbare afmetingen.

Voorbeeld een nunnauuni blanka heeft 71,6 kWh (1830kg speksteen) als je dat vergelijkt met een Tulikivi speksteenkachel saramo 180cm heeft 60,2 kWh (2090kg speksteen) dus de tulikivi heeft meer speksteen maar minder opslag capaciteit dan de nunnauuni , dus een kleinere nunnauuni kan een grotere ruimte verwarmen...

Als je de prijs vergelijkt : aantal kg speksteen bepalen in grote mate de prijs van de kachel

dus nunnauuni zal ook goedkoper zijn dan tulikivi als we dat voorbeeld aanhouden

Het verschil is ongeveer 1600 euro (blanka goedkoper) Als men Norsk kleber,altech enz. vergelijkt is de prijs per kg speksteen nog hoger.

Pellets branden in speksteenkachels vergelijk: tulikivi heeft een ingeboude pellet rooster (inbegrepen in aankoop prijs) bij nunnauuni moet men deze bijbestellen +-800 euro, gezien het verschil in aankoop prijs is dit duur maar aanvaardbaar.

Design en uiterlijk vergelijken laten we aan de klanten over , over smaak kan men niet disucieren...